BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ
İnsan Hareketliliği Uluslararası Dergisi

 

Yayın İlkeleri ve Kuralları

Dergimizle aynı anda, birden fazla dergiye sunulan ve telif hakları ya da intihal gibi yasal ve akademik ölçütlere aykırılık taşıyan çalışmalar değerlendirme sürecine alınmaz. Ayrıca değerlendirme başlatılmış olsa dahi, sürecin herhangi bir aşamasında söz konusu sorunların tespiti durumunda, derginin yayın etiği ilkeleriyle çelişen durum gerekçesiyle değerlendirme durdurulur ve çalışma ivedilikle yazar(lar)a iade edilir.

 

Dergiye gönderilecek çalışmaların özgün olması beklenirken, yukarıdaki unsurlar dışında daha önce bir başka yerde de yayımlanmamış olmaları gerekmektedir.

 

İnsan Hareketliliği Uluslararası Dergisi, araştırma makalesi dışında farklı yayın türlerine de yer vermektedir:

Yayımlanması Öngörülen Makale ve Diğer Çalışma Türleri

  • Araştırma makalesi
  • Derleme makale
  • Kitap eleştirisi
  • Alana ilişkin film, belgesel, gösteri, sergi vb. eleştirisi
  • Akademik toplantı (sempozyum, konferans, atölye vb.) eleştirisi
  • Alanda calışmaları olan tanınmış sanatçı ve akademisyenlerle görüşme
  • Editöre mektup/yorum 
  • Olgu sunumu

İnsan Hareketliliği Uluslararası Dergisi, yayımlanması kabul edilen çalışmaların tüm yayın, yayım ve dağıtım haklarına sahiptir. Söz konusu çalışmalardan alıntı yapılması durumunda kaynak belirtilmesi zorunludur.

 

Sadece dergi tarafından sağlanan resmi e-posta adresine gönderilen çalışmalar değerlendirmeye alınır. Editörlere doğrudan gönderilen çalışmalar değerlendirmeye alınmaz.

 

Dergide yayımlanacak makalelerde etik kurul izni ve/veya yasal/özel izin alınması gerekliyse, söz konusu izinlerin yazar(lar) tarafından belirtirmesi gerekmektedir. Etik kurul izni gerektiren araştırmalarda, izinle ilgili bilgilere yöntem bölümünde yer verilmesi gerekmektedir.

 

Dergide yayımlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir ve yazılardaki görüşler hiçbir şekilde dergiye mal edilemez.

 

Dergiye sunulan tüm çalışmalar iki hakem tarafından değerlendirme sürecine (kör değerlendirme) alınır. Hakem değerlendirmelerinin çelişmesi durumunda editörler ve/veya Danışma Kurulu ek hakem değerlendirmesine başvurabilir. Hakemlerden birinin olumlu, diğerinin ise olumsuz rapor yazması durumundaysa, makale üçüncü bir hakeme gönderilir ve son karar bu değerlendirmeye göre verilir. 

 

Baş Editör ve Editörlerin Sorumlulukları

Baş editör ve editörler, dergi bünyesinde gerek içerik ve gerekse yayın kalitesinden sorumlu kişilerdir. Baş editör; editörler, hakemler ve yazarlar arasında olası çıkar çatışmalarını önlemekle yükümlüdür. Ayrıca hakem atama konusunda tam yetkiye sahiptir. Baş editör, dergide yayımlanacak makalelerle ilgili son kararı vermekle yükümlüdür. Editörler, çalışmaları bilgi ve uzmanlıkları doğrultusunda uygun hakemlere göndermekten ve değerlendirme sürecinin derginin yayın ilkelerine uygun şekilde yürütülmesinden sorumludur.

Hakemlerin Sorumlulukları

Hakemlerin temel görevi, değerlendirmeye alınan çalışmaların yayımlanması konusunda editörlerin vereceği karara katkı sağlamaktır. Hakemler değerlendirmelerini yaparken, çalışmanın gizliliğini korumakla yükümlüdürler. Bu süreçte elde ettikleri bilgileri kişisel amaç ve çıkarları ya da çalışmaları için kullanamazlar. Hakemler, derginin yayın etiğinde yer alan gizlilik politikasına aykırılık teşkil edeceğinden değerlendirme sürecindeki çalışmaları üçüncü kişilerle paylaşamazlar. 

 

Hakemlerin, herhangi bir yazar ve/veya makalenin ilişkili olduğu kurum ile çıkar çatışması içinde olması durumunda, dergiyi bilgilendirmeleri ve değerlendirme sürecinden çekilmeleri esastır.

 

Hakemler, nesnel eleştiriler yapmak ve değerlendirmelerinde sadece çalışmayı merkeze alarak, yazar(lar)a yönelik kişisel yorumlardan kaçınmak durumundadır. Hakemlerin taşıdıkları etik sorumluluklara uymaları ve değerlendirmeleri tarafsız olarak yapmaları beklenmektedir. Hakemler, değerlendirmelerde herhangi bir telif hakkı ihlali ve intihal fark ederse hemen editörlere bilgi vermekle yükümlüdür. 

 

Hakemlerin değerlendirme için kendilerine verilen sürelere uymaları beklenir. Hakemlerin değerlendirmeyi öngörülen zamanda tamamlaması mümkün değilse, bu durumu sorumlu editöre bildirmeleri gerekmektedir.